Albanijan post: Hakeri obrisali vladine podatke iz sistema

sajber napad
Izvor: Albanian post

Federalni istražni biro (FBI) i američka Agencija za sajber i infrastrukturnu bezbednost (CISA) objavili su izveštaj o iranskim sajber napadima na Vladu Albanije u kome se navodi da su sajber napadi trajali 14 meseci, prenosi Albanijan post.

Prema izveštaju, hakeri su bili prisutni u albanskom sistemu 14 meseci i uključili su destruktivni "malver".

Gigant za sajber bezbednost "Mandiant" za Albanijan post istakao je da su hakeri obrisali vladine podatke iz sistema, što je albanska vlada ranije demantovala i obavestila javnost da podaci nisu obrisani, jer sistem ne funkcioniše na taj način i čuva sva dokumenta.

Šef analize sajber špijunaže "Mandianta" Bendžamin Rid, čiji tim prati i izveštava o špijunskim grupama iz Kine, Rusije, Severne Koreje i mnogih drugih zemalja, objasnio je da se u izveštaju FBI pominje "velika količina podataka, koji su izbrisani sa vladine mreže".

Ne pominje se da li su ti podaci bili od velike važnosti. 

Rid je naglasio da je teško reći koliki je obim napada u celini bio.

"Ali, na osnovu onoga što piše u izveštaju, jasno se sugeriše da su napadači imali pristup većem delu mreže", rekao je Rid.

Kako prenosi albanski medij, prema analizi najboljih stručnjaka iz "Mandianta", nema sumnje da je došlo do masovnog brisanja podataka. Ne može se preskočiti pitanje koji podaci su uključeni u ovo masovno brisanje i da li su smešteni negde na neko bezbedno mesto.