Begaj i Milatović putuju u Skoplje na Samit šefova država u procesu Brdo-Brioni

Brdo Brioni
Izvor: pretsedatel.mk

Predsednik Albanije Bajram Begaj, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović najavili su da će danas otputovati u Skoplje, gde će sutra učestvovati na Samitu šefova država u procesu Brdo-Brioni, prenose mediji.

Kako je saopštilo Predsedništvo Albanije, očekuje se da će na samitu lideri usvojiti zajedničku izjavu u kojoj će istaći regionalne izazove i prioritete. Ovo se posebno odnosi evropske integracije, ali i druga pitanja od regionalnog značaja.

Iz Službe za informisanje predsednika  Crne Gore saopštili su da će Milatović na samitu učestvovati na poziv predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog, Hrvatske Zorana Milanovića i predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar.

Kako su naveli, Milatović će večeras biti gost na neformalnoj večeri koju će uoči početka samita za lidere zemalja učesnica prirediti Pendarovski.

Sastanak lidera zemalja učesnica procesa Brdo-Brijoni održava se sutra, a domaćin je Pendarovski, zajedno sa Pirc-Mušar i Milanovićem. Učesnici procesa Brdo Brioni su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora, predstavljene na nivou šefova država.

Proces Brdo-Brioni prvi put je održan 2013. godine, na inicijativu predsednika Republike Slovenije i Republike Hrvatske i zamišljen je kao inicijativa koja podstiče politički dijalog između zemalja regiona koje još uvek imaju otvorena pitanja. Lideri učesnika procesa Brdo-Brioni sastaju se najmanje jednom godišnje.