Begaj sa Radmanom: Hrvatska podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama

Bajram Begaj i Gordan Grlić
Izvor: Reporteri

Predsednik Albanije Bajram Begaj sastao se danas sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o Kosovu, preneo je Reporteri.

Begaj je rekao da je Hrvatska podržala Kosovo na putu ka članstvu u regionalnim i međunarodnim organizacijama, kao i po pitanju vizne liberalizacije i u procesu dijaloga sa Srbijom.

On je ocenio i da Albanija i Hrvatska veoma blisko sarađuju, te istakao da je uloga Hrvatske važna u pitanjima bezbednosti, stabilnosti i razvoja regiona.

"U tom kontekstu, Begaj je ocenio da postoji bliska saradnja dve zemlje kao saveznika u NATO-u i istakao podršku koju je Hrvatska dala Kosovu za članstvo u regionalnim i međunarodnim organizacijama, ali i za liberalizaciju viza i u dijalogu sa Srbijom", navodi se u saopštenju Predsedništva Albanije. 

Sa hrvatskim zvaničnikom, koji boravi u zvaničnoj poseti Tirani, Begaj je razgovarao i o saradnji u okviru procesa evropskih integracija Albanije.

Prema rečima albanskog predsednika, hrvatsko iskustvo u tom pogledu je veoma korisno za albanski pregovarački tim, sada kada je u fazi pregovora o pristupanju EU.

"Begaj se posebno fokusirao na saradnju u okviru procesa evropskih integracija Albanije i izrazio zahvalnost na podršci koju je Hrvatska uvek davala Albaniji u tom pogledu. Takođe, predsednik je ocenio da su hrvatska stručnost i znanje u tom pogledu veoma dragoceni za albanski pregovarački tim, posebno u ovoj fazi pregovora o pristupanju EU", navodi se u saopštenju.