Beriša: Oklevetali su me Rama i Soroš, uveren sam da će SAD ispraviti grešku

Salji Beriša
Izvor: Reporteri

Bivši premijer Albanije Salji Beriša, koji je proglašen nepoželjnom osobom u SAD, kaže da je uveren da će Amerika ispraviti "grešku" kada je on u pitanju. Ovom izjavom Beriša je zapravo reagovao na navode američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji je rekao da Amerika neće imati normalne odnose sa Berišom ukoliko on preuzme Demokratsku partiju, prenosi Reporteri.

Beriša je rekao da je njegovo proglašavanje personom non grata zasnovano na klevetama upućenim od Edija Rame i Džorža Soroša. 

"Zbog toga sam tužio američkog državnog sekretara Blinkena. Uradio sam to sa mnogo bola. Ovo je Soroševo delo, a ako Demokratska partija dođe na vlast Soroš će opet biti proglašen nepoželjnim u Albaniji”, izjavio je Beriša.

On je dodao da je uveren da SAD ispravljaju ove "greške".

"Sjedinjene Američke Države izlaze sa teorijom da imaju činjenice i dokaze protiv mene, ali ih ne govore. Ako izađe na videlo jedna činjenica, prihvatiću tu odluku", rekao je bivši albanski premijer Beriša.

Prethodno je Gabrijel Eskobar izjavio da će svi koji su umešani u korupciji biti sankconisani.

"Predsednik Bajden je jasno stavio do znanja. Sekretar Blinken je jasno stavio do znanja. Sjedinjene Američke Države će smatrati odgovornim sve za koje postoji dokaz da su umešani u korupciju ili pokušaje da potkopaju demokratiju širom sveta, a posebno na Zapadnom Balkanu", izjavio je Eskobar

Dodao je da nije normalno i nije prihvatljivo da osoba koje je sankcionisana zbog korupcije bude lider bilo koje stranke. "Jasno smo stavili do znanja da ako Demokratsku stranku ili bilo koju drugu stranku vodi ili predstavlja osoba koju je državni sekretar sankcionisao zbog  korupcije, onda ne možete očekivati normalne odnose“, izjavio je Eskobar.