Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija podržavaju predlog o manjinskoj vladi Crne Gore

Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija
Izvor: Foto B.S

Uvažavajući činjenicu da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj političkoj, društvenoj, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi, kao i da aktuelnu Vladu u parlamentu podržava svega desetak poslanika, mi, politički predstavnici manjinskih naroda u Skupštini Crne Gore, podržavamo predlog koji je u ponedjeljak saopšten od strane koalicije “Crno na bijelo” o formiranju manjinske Vlade, navodi se u zajedničkom saopštenju Bošnjačke stranke, Albanske liste i Albanske koalicije.

Prema navodima crnogorskog portala CDM, predstavnici ovih partija su uvereni da je to realan i optimalan model za izlazak iz trenutne političke situacije.

“Model manjinske vlade, u ovim političkim okolnostima, može Crnoj Gori doneti preko potrebnu stabilnost i ubrzavanje procesa evropskih integracija. A to je upravo ono što je zahtev naših građana i potreba države, kako bi izašla iz spirale podela, siromaštva i beznađa. S toga, smatramo da bi što šira podrška ovom konceptu u Skupštini Crne Gore bila blagotvorna za naše društvo, za multietnički sklad Crne Gore i za očuvanje temeljnih vrednosti za koje smo se borili”, ističe se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, Nik Đeljošaj iz Albanske liste i Fatmir Đeka iz Albanske koalicije Jednoglasno.

Naglašavaju da evropski i evroatlantski put Crne Gore nemaju alternativu , kao i da im je podrška partnera od izuzetne važnosti. "Raduju nas svakako i poruke koje ovim povodom saopštavaju naši međunarodni partneri, jer će nam njihova podrška i pomoć u narednom periodu biti potrebna, kako bi što lakše sprovodili reforme i napredovali ka članstvu u EU. Naš evropski i evroatlantski put nemaju alternativu i podrška partnera nam je od izuzetne važnosti", dodaju oni.

Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija, kako su kazali, podržavaju inicijativu o manjinskoj vladi.

“Sigurni smo da će nova vlada uspeti da obezbedi podršku i dođe do konsenzusa za izlazak iz vd. stanja u kome se nalaze naše brojne institucije. Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija se od svog osnivanja zalažu za demokratizaciju društva, nezavisno pravosuđe, dogovor oko novog izbornog zakonodavstva, jačanje ekonomskog razvoja države i podizanje životnog standarda građana. Spremni smo da na ovim principima damo svoj doprinos, u cilju sveukupnog napretka našeg društva”, zaključuje se u saopštenju.