Bujar Osmani: DUI ne sarađuje sa strankama koje krše Ohridski, Prespanski i sporazum sa Bugarskom

Bujar Osmani
Izvor: Facebook

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani rekao je da stranka kojoj on pripada - Demokratska unija za integracije ne sklapa sporazume sa onim strankama koje "krše" Ohridski sporazum, Prespanski sporazum sa Grčkom i sporazum o dobrosusedstvu sa Bugarskom, prenosi Teve 1.

Osmani je naglasio da se one albanske partije, koje se protive osnovnim elementima evropske orijentacije, ne mogu drugačije nazvati, osim glasnicima nacionalizma.

"Demokratska unija za integracije je poznata kao čuvar ta tri sporazuma. To smo definisali kao crvene linije našeg političkog delovanja. Mi ne formiramo vlade sa političkim partijama koje krše bilo koji od ova tri sporazuma - Ohridski sporazum, Prespanski sporazum sa Grčkom i dobrosusedski sporazum sa Bugarskom", kazao je Osmani.

Kako kaže, mogu i da tvrde da su najveći Evropljani, ali da ako nemaju te tri crvene linije, nisu iskreni.

"Zato kažem da su albanske političke partije koje se suprotstavljaju osnovnim elementima naše evropske orijentacije postale glasnogovornici nacionalizma. Ne znam kako da ih drugačije nazovem", izjavio je Osmani.

Potpredsednik DUI je rekao da dok se etnička ravnopravnost ne konsoliduje i ukoreni, ljudi moraju biti zaštićeni u okviru zajednica i instrumenata stvorenih Ohridskim sporazumom.