Bujar Osmani: Rusi održavaju stalnu krizu na Balkanu

Bujar Osmani
Izvor: Reporteri

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je, u intervjuu za Radio slobodna Evropa, izrazio žaljenje zbog odluke Sofije da povuče svog ambasadora iz Skoplja, istakavši da je dijalog jedini način za rešavanje sporova, prenosi Reporteri.

Osmani je dodao da izazivanje tenzija između Skoplja i Sofije, u vreme kada postoje intenzivna dešavanja na relaciji Priština - Beograd, povećava mogućnost uticaja "destruktivnih faktora" na ta zbivanja, koji sada imaju više prostora za delovanje.

Prema rečima šefa makedonske diplomatije, Rusija deluje na različite načine kako bi u regionu Zapadnog Balkana postojala stalna kriza i otvorena pitanja, jer na taj način Moskva može da utiče na unutrašnju politiku regiona.

"Mi smo ovde zainteresovani za nastavak dijaloga sa Bugarskom. Ambasadori su svakako glavni instrument dijaloga između dve države, tako da verujem da će ova odluka biti povučena, kako bi dijalog mogao da se nastavi. Vidite, i kontekst je takav. Imamo izbore u Bugarskoj, imamo napetu političku situaciju ovde, i ono što sam istakao, aktivni su provokatori, nasilnici i politički profiteri i svi oni pokušavaju da izvuku nešto iz ove situacije", rekao je Osmani.