Bujar Osmani: Zapadni Balkan i Crno more od strateškog značaja za NATO

Bujar Osmani
Izvor: Reporteri

Makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani izjavio je da Zapadni Balkan i Crno more ostaju regioni od strateškog značaja za NATO, prenosi Telegrafi.

On je to rekao na sastanku ministara NATO-a u Bukureštu, gde je u fokusu razgovora bila podrška Ukrajini, politika otvorenih vrata NATO-a, jačanje istočnog krila Alijanse, kao i značaj crnomorskog regiona za opštu transatlantsku bezbednost.

"Danas, zajedno sa ministrima inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, kao zemalja koje su najviše pogođene ratom u Ukrajini, imamo priliku da razmenimo mišljenja o tome kako dalje jačati njihovu otpornost i razvijati svoje kapacitete, podržavajući njihovu političku nezavisnost. Zapadni Balkan i Crno more ostaju regioni od strateškog značaja za Alijansu. Naše partnerstvo je ključno u suočavanju sa zajedničkim pretnjama i izazovima", dodao je Osmani.

Osmani je istakao da Severna Makedonija, kao deo Zapadnog Balkana i članica NATO-a, izbliza poznaje transformativnu moć evropskih i evroatlantskih integracija i da upravo iz tog razloga snažno podržava politiku otvorenih vrata Alijanse i proces širenja Evropske unije.