Cipras i Zaev: Narušavanje Prespanskog sporazuma destabilizovaće region

Cipras i Zaev
Izvor: Klan Macedonia

Bivši premijeri Grčke i Severne Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, u zajedničkoj kolumni za Euroaktiv poručili su da su njihove zemlje skoro 30 godina nakon pada Berlinskog zida i razaranja Jugoslavije, bile podeljene zbog "spora oko imena" koji je opterećivao odnose dva naroda i oslabio regionalnu stabilnost i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, prenosi Kljan Makedonija. Zato je, ukazai su, važno poštovanje Prespanskog sporazuma, kojim je taj spor prevaziđen.

"Prespanski sporazum je dokazao da i kada je težina istorije velika, gde ima volje, ima i načina. Prespa – nekada region razdvojen ogorčenim građanskim ratom u Evropi tokom Hladnog rata, koji je pre 75 godina primorao hiljade da napuste svoje domove kao izbeglice – danas stoji kao simbol mira umesto sukoba, nade umesto bola", navode Zaev i Cipras.

Ali, primećuju, u proteklih šest godina nije zabeležen nijedan događaj kome su se nadali i u tom kontekstu spominju blokiranje procesa pristupanja Severne Makedonije EU, prvo od strane Francuske, a poslednjih godina od Bugarske.

Prema njihovim rečima, posle poslednjih izbora u Severnom Makedoniji, novo rukovodstvo daje provokativne izjave kojima se narušava duh Prespanskog sporazuma.

"EU i međunarodna zajednica moraju jasno staviti do znanja da je poštovanje Prespanskog sporazuma jedini način za dalju demokratsku integraciju, za pristupanje Evropi i pretpristupnu podršku. Narušavanje 'Prespe' na komplementaran način će destabilizovati region i rezultiraće egzistencijalnim izazovom ne samo za evropsku budućnost Severne Makedonije, već i za njenu budućnost uopšte", poručili su Zaev i Cipras.