Crna Gora: Krivokapić počinje razgovore o rekonstrukciji vlade

Zdravko Krivokapić
Izvor: Vlada CG

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić danas sa predstavnicima partija parlamentarne većine počinje razgovore o već duže najavljivanoj rekonstrukciji vlade, piše Politika.

Kako Politika saznaje iz izvora bliskih Vladi u Podgorici, Krivokapić će imati odvojene razgovore s predstavnicima Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za promene, koji su na parlamentarnim izborima prošle godine činili Demokratski front (DF).

U tom pregovaračkom krugu premijer će razgovarati s ljudima iz Socijalističke narodne partije i predstavnikom Prave Crne Gore.

Najverovatnije nakon razgovora s ovim partijama Krivokapić će zakazati susrete s prvacima Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA, koje čine vlast. Još niko ne može sa sigurnošću da potvrdi o kakvoj je rekonstrukciji reč, dok mnogi sumnjaju i u samu najavu premijera da će je biti. Posebno su sumnjičavi u DF, gde kažu da bi "napokon Krivokapić trebalo da održi reč, jer je sva obećanja do sada pogazio".

U DF su rekli da nisu za rušenje vlade ako premijer prihvati temeljnu rekonstrukciju svog kabineta i "nesposobne i neodlučne ’apostole’ zameni vrednim, odlučnim dokazanim profesionalcima kojima ne sme biti smetnja to što su prepoznatljivi političari".

Ako se, pak, ne dogodi temeljna rekonstrukcija, kako su nam rekli u DF, "neće biti pogodbe – ili rekonstrukcija ili novi parlamentarni izbori".

Rekonstrukcija ili izbori je poruka koju su proteklih dana u nekolika dana javno saopštavali lideri DF Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, ali i predsednik SNP Vladimir Joković, koji insistira na efikasnoj vladi i sposobnim pojedincima koji će Crnu Goru uvesti u mirne luke i ekonomski prosperitet.

Podsetimo, sednica Glavnog odbora GP URA, na kojoj taj organ treba da se izjasni o premijerovom predlogu rekonstrukcije vlade, odložena je za narednu sedmicu, verovatno da bi "oslušnuli i analizirali" zahteve ostalih članica parlamentarne većine i kakav će biti premijerov odgovor.

Lider URA Dritan Abazović grčevito brani bezbednosni sektor, na čijem je čelu, jer se veruje da mu je to obaveza prema nekim stranim ambasadama koje insistiraju da nikome ne sme dati Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i Agenciju za nacionalnu bezbednost, po cenu pada vlade.

Abazović je najpre bio protiv rekonstrukcije zahtevajući da vlada mora biti ekspertska, a ne politička, iako je on potpredsednik GP URA. Zatim je popustio i kazao da je vlada prihvatljiva, ali da „ostane na evropskom kursu”, da bi pre neki dan kazao da može i vlada političara eksperata, pa čak i "vlada s novim premijerom".

Ni Demokrate Alekse Bečića nisu se dugo izjašnjavale oko zahteva DF za rekonstrukciju, ali su postigle dogovor s DF da vladu treba rekonstruisati tako da umesto dosadašnjih 12 ministarstava ima 18 i tri potpredsednika. Dogovoreno je da na sednici na kojoj se bude birala rekonstruisana vlada treba birati i Tužilački savet.

U javnosti se od prvog dana formiranja nove vlade govorkalo da se zapadne ambasade protive da ljudi iz DF-a budu u kabinetu Krivokapića. Tim povodom jedan od lidera DF Nebojša Medojević rekao je za Politiku da je "neko opasno obmanuo javnost, a posebno više od 133.000 birača koalicije oko DF".

"Kao što sam i tada tvrdio, niko s važnih međunarodnih adresa nije imao ništa protiv da DF uđe u prvu posttotalitarnu Vladu Crne Gore na osnovu izborne volje građana. Samo su prva i druga porodica bile životno zainteresovane da DF ne uđe u vladu i sprovede neophodne radikalne reforme. Zabrinuti za sopstvenu slobodu i opljačkano narodno bogatstvo, prevarili su delove naše crkve i napravili vladu koja neće sprovesti reforme, demontirati režim Đukanovića i očistiti zemlju od kriminala i korupcije", kaže Medojević.