Damjanović: "Otvoreni Balkan" mogućnost za trajnu stabilnost

Damjanović i ambasadorka SAD
Izvor: Vijesti

Ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović istakao je da regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" predstavlja mogućnost trajne stabilnosti i rešavanja otvorenih susedskih pitanja, na način koji omogućava da se ekonomija pozicionira na primarno mesto u državama Zapadnog Balkana, prenose Vijesti.

Damjanović je to istakao tokom susreta sa američkom ambasadorkom u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i šefom ekonomske sekcije Ambasade SAD Valterom Andonovim.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori kazala je da ta država podržava sve inicijative koje jačaju saradnju u regionu, očekujući da takve inicijative budu u potpunosti inkluzivne, kompatibilne sa putem priključenja Crne Gore EU i podržane od strane građana.

Ministar finansija Crne Gore preneo je pozitivna iskustva zemalja članica inicijative "Otvoreni Balkan", koja je imao priliku da čuje na nedavno održanom sajmu "Vinska vizija Otvoreni Balkan" u Beogradu.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da su ključne teme razgovora bile aktuelni sajber napadi na državnu informatičku strukturu, rebalans budžeta za 2022. godinu i inicijativa "Otvoreni Balkan".

Damjanović je, kako se navodi, informisao sagovornike da su ostvareni pomaci kada je u pitanju otklanjanje šteta i kreiranje sistema odbrane, unapređivanjem bezbednosti, s ciljem prevencije eventualnih budućih napada.

Govoreći o rebalansu budžeta za 2022. godinu, koji će se, kako očekuje, do kraja meseca naći u skupštinskoj proceduri, Damjanović je kazao da je on verifikacija zatečenog stanja javnih finansija.

"Takvo stanje zahtevalo je neophodnu sanaciju posledica prethodnih, sa aspekta odgovornog upravljanja javnim finansijama, neutemeljenih odluka bivše Vlade", navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva finansija.

Obrazlažući potrebu neophodnog zaduživanja, Damjanović je ponovio da će nastojati da nedostajuća sredstva obezbedi prevashodno na domaćem finansijskom tržištu.