Đukanović: Na sceni destrukcija, Crna Gora pred vanrednim izborima

Jakov Devčić i Milo Đukanović
Izvor: RTCG

Na sceni je ozbiljna destrukcija kojom se Crna Gora sve više gura u status ekonomski neodržive i nefunkcionalne države, ocenio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, ukazujući i na poslednja dešavanja u parlamentu, prenosi RTCG.

On je, tokom susreta sa direktorom Fondacije Konrad Adenaurer sa sedištem u Beogradu Jakovom Devčićem, istakao i da je Crna Gora realno pred vanrednim parlamentarnim izborima koji, kako je naveo, treba da dovedu do formiranja odgovorne političke Vlade u cilju povratka pune funkcionalnosti zemlje.

"Predsednik je upoznao direktora Fondacije sa aktuelnim prilikama u zemlji uz konstataciju da je usled neodgovornog odnosa poslednje Vlade Crna Gora propustila šansu da ostvari progres na evropskom putu u periodu naglašenog entuzijazma Brisela i drugih evropskih centara za politiku proširenja, nakon agresije Rusije na Ukrajinu", navodi se u saopštenju Predsedništva.

Đukanović je čestitao Devčiću imanovanje na novu dužnost i izrazio spremnost za nastavak uspešne saradnje sa Fondacijom koja je, kako je kazao, puno pomogla Crnoj Gori u procesu razvoja demokratije kroz saradnju sa civilnim sektorom, stipendiranje mladih, kao i ukupnom snaženju kapaciteta države.

Direktor Fondacije Konrad Adenaurer je rekao da mu je čast da se sretne s predsednikom Đukanovićem i naglasio da očekuje nastavak saradnje u budućnosti kao i unapređenje aktivnosti Fondacije, koja podržava nezavisnu Crnu Goru na putu prema Evropi.

"Mi ćemo da podržimo na demokratski način, nezavisnu, evropsku i transatlantsku Crnu Goru", poručio je Devčić. U kontekstu aktuelne institucionalne i političke krize, konstatovao je da se ne može menjati ustav jedne zemlje zbog nečijeg nezadovoljstva, niti najviši pravni akt sme biti žrtva bilo čije volje ili nevolje. "Ustav treba da štiti državu", zaključio je Devčić.
 
Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnim geopolitičkim prilikama, uz ocenu da je neophodno u kontinuitetu slati jasne poruke podrške Ukrajini, što je i projekat Fondacije koji će realizovati i u Crnoj Gori u narednom periodu.

Devčić je pozvao predsednika Đukanovića da bude učesnik na događaju koji će Fondacija organizovati do kraja godine kao znak podrške Ukrajini, s fokusom na posledice koje agresija na tu zemlju ima na procese u regionu.