Dodik: Članstvo u BRIKS-u ne isključuje članstvo u EU

Milorad Dodik
Izvor: Kosovo Online

Članstvo Bosne i Hercegovine u BRIKS-u ne isključuje članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dodajući da u BRIKS mogu da se učlane i zemlje koje su članice EU, prenosi RTRS.

"Smatram da se treba detaljno upoznati sa tom pričom o BRIKS-u i uputiti inicijativu. Ja sam to pokrenuo i rekao da ćemo kao Republika Srpska, odnosno naši predstavnici, u predviđenoj proceduri pokrenuti pitanje donošenja odluke da BiH zatraži članstvo u BRIKS-u", istakao je Dodik.

Dodik je poručio da bi članstvo u BRIKS-u bilo najbolja potvrda održivosti BiH jer se u toj organizaciji nalaze prijatelji gotovo svih naroda koji danas žive u BiH. Dodao je da bi to moglo da podstakne pitanje dodatne stabilnosti, kao i da to ne isključuje pitanje EU.

"Ali, ako imamo situaciju, kao što imamo sa ovom odlukom Evropskog suda za ljudska prava, ne vidim da je taj put ka EU za nas potpuno izvestan. Ne vidim čak ni to kroz tvrdnje predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela koji kaže tek 2030. godine će biti da neke od zemalja budu primljene u EU", rekao je Dodik.

Upitao je šta donosi ta vrsta priče o članstvu BiH u EU 2030. godine kada se samo dobijaju novi zahtevi za urušavanje pozicije Srpske.

"Potpuno smo nezadovoljni time", rekao je Dodik.