Dodik: Ne dirajte Republiku Srpsku, čekaju nas prelomni trenuci

Milorad Dodik
Izvor: RTRS

Ne dirajte Republiku Srpsku, jer to nećemo dozvoliti. Mi samo želimo da se očuva ustavna pozicija Srpske, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, prenosi RTRS.

"U godinama i vremenu koje dolazi biće veoma izazovno u ovom trećem mandatu. Ovde nikada nije dosadno, jer znam da nas čekaju prelomni trenuci", istakao je Dodik na svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost predsednika Republike Srpske.

Dodik je poručio da je veliki dužnik svom narodu.

"On me je birao na ovu funkciju, ali znam i osluškujem taj narod. Imamo dovoljno kapaciteta da ostanemo svoji na svome. Dejtonski sporazum je zacementirao poziciju Republike Srpske. Oduzete su nam neke nadležnosti, ali političkim sredstvima vratićemo ih. Ulazićemo u reforme, koje su onakve i ovakve, ali to je neminovnost", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da će graditi odnose sa regionom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom.

"Želimo i hoćemo u Evropsku uniju i to nije sporno. Ali isto tako Srpska neće u NATO. Sarađivaćemo i sa velikim silama, poput Rusije, Kine, ali i SAD, te zemalja EU. Ipak najviše računa vodićemo o sebi", poručio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske istakao je da mir mora biti prioritet.

"Srpska ne traži ništa osim da bude priznata njena ustavna pozicija. Neopravdano su nam obustavljeni projekti vredni milijardama, i borićemo se da ih vrlo brzo pokrenemo, a s druge strane ne osporavajući drugima da rade i grade", rekao je Dodik.

Dodik je u objavi na Tviteru najavio da će sutra predložiti Radovana Viškovića za mandatara za sastav nove vlade. 

"Nakon današnjih konsultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka koji su se odazvali, sutra ću predložiti Radovana Viškovića za mandatara za sastav nove vlade, koja bi trebalo da bude formirana u prvoj sedmici decembra. Kao predsednik planiram da ostanem veoma aktivan u realizaciji programskih načela Vlade Srpske. Zahvalan sam svima koji su došli na konsultacije i na taj način dokazali da poštuju institucije Republike Srpske", naveo je Dodik na Tviteru.