Dodik pozvao Makrona da razgovaraju o situaciji u BiH

Milorad Dodik
Izvor: N1 Info

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu osvojeni drugi mandat i pozvao ga da se sastanu kako bi pokušali da zajednički nađu kompromisno rešenje za izlazak iz novonastale situacije u BiH, prenosi RTRS.

"Ohrabruje Vaša izjava da ćete se zalagati za odbranu demokratije. S tim u vezi, dozvolite da podsetim na moje pismo od 15. novembra 2021. godine, kojim sam Vam, u svetlu trenutne političke situacije u Republici Srpskoj i BiH, kao i zapadnom Balkanu predložio održavanje sastanka", istakao je Dodik u pismu upućenom u svojstvu srpskog člana Predsedništva BiH i u ime naroda i institucija Republike Srpske.

Dodik je naveo da je i dalje stava da su direktni dijalog i kompromisni dogovor, a ne optužbe koje se iznose posredstvom medija ili iznošenjem neusaglašenih, jednostranih optužujućih izjava, jedini pravi put za rešenje svih dilema i postojećih nesuglasica.

"Ovim putem izražavam svoju iskrenu nameru da na sastanku pokušamo zajednički iznaći kompromisno rešenje za izlazak iz novonastale situacije. Otvoren sam za susret u što skorijem terminu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po Vašem izboru ili u nekoj od Vaših institucija", istakao je Dodik.

On je dodao da Francuska, bez ikakve sumnje, spada u red najvažnijih spoljno-političkih i trgovinskih partnera BiH i da se zbog toga nada aktivnom angažmanu francuskog predsjednika Makrona u navedenom kontekstu.

Dodik je istakao da je Francuska potvrđeni prijatelj područja zapadnog Balkana i pojedinačnih zemalja koje ga čine, konstatujući da su BiH i regionu, a naročito narodima koji u njoj žive, potrebni mir, napredak i pomoć dobronamernih partnera.

On je izrazio nadu da će predsednik Francuske biti u mogućnosti da prihvati predloženi sastanak i uverenje da će predstojeći susret biti ključna karika u razumevanju trenutnog stanja u BiH, ali istovremeno i dodatni impuls razvoju dobrih političkih i ekonomskih odnosa naroda BiH i Francuske.