Dodik sa Mišelom: Odrediti prioritete za status kandidata

Šarl Mišel u BiH
Izvor: RTRS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik predložio je danas na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da se napravi selekcija 14 prioriteta i završi pet, šest koji su važni da bi BiH dobila kandidatski status, prenosi RTRS.

"To bi značilo novu nadu. Evropska komisija je bila preoštra prema BiH", rekao je Dodik nakon sastanka sa predsednikom Evropskog saveta.

On je dodao da ukupna globalna situacija daje malo šanse za neka rešenja i naveo kako su neke zemlje alplicirale za članstvo.

Dodik je istakao da je i Misija Altea bila korisna i treba da ostane u formatu koji danas jeste.

"Saglasni smo da je potrebno očuvati mir i stabilnost i to nema nikakvu alternativu, pokušati obezbediti lance snabdevanja"  rekao je Dodik.

Dodik je rekao da očekuje da sukob u Ukrajini bude što pre završen, kao i da BiH ostaje neutralna.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je istakao da je vreme za novi zamah u napretku evropskih integracija i najavio da u junu imaju sastanak članica sa liderima zemalja Zapadnog Balkana.

"Moramo naći način da ubrazmo proces evropskih integracija i da ubrzamo reforme" rekao je Mišel i dodao da će to doneti nove benefite.

"Zapadni Balkan, BiH, je jedan od najviših prioriteta za EU", rekao je Mišel i dodao da veruje u budućnost BiH kao suverene zemlje.

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović je rekao da je Mišel prvi put u BiH i istakao da se današnji sastanak odvijao u smeru potrebe da se sve države Zapadnog Balkana što pre integrišu u EU.

"Na današnjem sastanku je jasno rečeno da BiH i sve države na Zapadnom Balkanu imaju evropsku perspektivu", rekao je Džaferović.