Džačka: Mogućnost da dođe do konflikta u regionu najveća u poslednjih 20 godine, Zaracin: Zaštita EU moguća jedino uz prijem zemalja Zapadnog Balkana

Zaracin i Džačka
Izvor: Telegrafi.com

Albanska ministarka evropskih i spoljnih poslova Olta Džačka sastala se danas sa nemačkim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom kome je rekla da Evropa mora strateški da ulaže u region Zapadnog Balkana, budući da je mogućnost da dođe do konflikta u njemu najveća u poslednjih 20 godina, prenosi Telegrafi.

Kako je rekla, potrebno je da EU preduzme konkretne akcije, poput održavanja prve međuvladine konferencije sa Albanijom, kako bi se artikulisala jasna i opipljiva vizija integracije za svaku zemlju u regionu.

"Mogućnost da dođe do sukoba u našem region, čak i pre nego što je počeo rat u Ukrajini, bila je veća neego ikadd u poslednjih 20 godina. Kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu i pretnje svim državama koje su podržale uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji, povećale su rizik od destabilizacije nekih zemalja regiona, poput Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije. Na listi neprijateljskih država predsednik (Vladimira) Putin je jasno istakao ruske ciljeve i njenu politiku intervencije na Zapadnom Balkanu", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Specijalni izaslanik Nemačke Manuel Zaracin istakao je da je zaštita i konsolidacija EU kao otvorene oblasti sloboda i prava je moguća jedino uz uključivanje zemalja Zapadnog Balkana.

"Berlinski proces je jasno pokazao kakav se potencijal krije u sveobuhvatnoj saradnji šest zemalja Zapadnog Balkana. Stvaranje i garantovanje četiri osnovne slobode EU u regionu je od najveće važnosti za ceo region. Albanija, Zapadni Balkan i izgledi za članstvo u EU za ceo region su od strateškog značaja", rekao je Zaracin.