Džaferi psovao i vređao, opozicija traži njegovu ostavku 

Taljat Džaferi
Izvor: Kosovapress

Audio snimak na kojem se čuje kako predsednik parlamenta Severne Makedonije Taljat Džaferi iz Demokratske unije Albanaca neprimereno psuje, viče, vređa poslanike, naišao je na oštru osudu javnosti, prenosi B92.

Premijer Dimitar Kovačevski nije želeo to da komentariše, a iz najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE su saopštili da je prvi čovek Sobranja "primer privitimizma" i traže njegovu ostavku.

Skopski portal Slobodni pečat piše da je snimak napravljen na plenarnoj sednici Sobranja. Opozicija kaže da je takvo ponašanje predsednika Skupštine skandalozno i da zbog toga treba da podnese ostavku.

"Taljat Džaferi je primer primitivizma i političar koji bi trebalo da bude prošlost. Ovo se više nikada ne sme ponoviti", saopšteno je iz VMRO-DPMNE nakon objavljivanja audio snimka.

Skopski mediji prenose da je premijer Kovačevski tokom posete Velesu na pitanje novinara o snimku rekao da ne može da komentariše. Snimak je, kaže, čuo, ali se ne vidi ni ko ni sa kim razgovara, kao ni da li je zabeležen u parlamentu. Kancelarija predsednika parlamenta se još nije oglasila tim povodom. 

I poslanik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilkovski smatra da Džaferi, posle ovog snimka, treba da podnese ostavku.

"Nema drugog posle ovakvog primitivizma Taljata Džaferija osim da podnese ostavku. Džaferi, sa svim svojim primitivizmom u parlamentu, nedostojan je da ga vodi i da bude poslanik... Za takav primitivizam, nasilje, vulgarnosti nema mesta ni u jednom Sobranju, bar ne u makedonskom", rekao je Stoilkovski, preneo je portal Makpress.

Stoilkovski kaže da za takav prostakluk nema opravdanja pa se postavlja pitanje da li ovako ponašanje Džaferija podržavaju koalicioni partneri vlasti i da li će to primitivno ponašanje predsednika parlamenta ostati bez osude, prenosi Tanjug.