Džaferi: Raspisivanje izbora sredinom februara, pripreme za tehničku vladu posle praznika

Talat Džaferi
Izvor: Facebook

Predsednik Skupštine Severne Makedonije Talat Džaferi rekao je da će predsednički i parlamentarni izbori biti raspisani istovremeno, sredinom februara, dok će pripreme za tehničku vladu početi posle praznika, prenosi Kljan Makedonije.

Pojašnjavajući formiranje tehničke vlade na današnjem brifingu sa novinarima, Džaferi je rekao da ne postoji posebna procedura, ali da važi uobičajena procedura za izbor nove vlade.

„Ne postoji posebna procedura u vezi sa formiranjem tehničke vlade ovog tipa, koja je proistekla iz Peržinskog sporazuma. Ali u principu, osnova je procedura izbora Vlade, koja je predviđena, ali ne bi trebalo da bude u tim rokovima i trajanju. Formalno, po propisu, rasprava traje dva dana, mora se planirati sazivanje sednice, zatim priprema, ostavka, prethodne procedure koje se moraju završiti da bi sednica mogla adekvatno da počne i eventualno traje do drugog dana“, rekao je Džaferi.

Džaferi je rekao da se očekuje da debata u Skupštini za izbor tehničke vlade počne 27. januara, da bi mogla da se završi 28. januara.

„Prvo će to biti moja ostavka, pa sednica za izbor novog predsednika Skupštine i sledeća sednica za izbor Vlade. Za izbore za vlast potreban je 61 glas poslanika. U samoj sednici, nakon koje se konstatuje da je funkcija predsednika Skupštine završena, upotpunjuje se dnevni red sednice sa predlogom 20 poslanika za izbor novog lica. Ko misli da uđe u ćorsokak, može se desiti da ne bude obezbeđen 61 poslanik. Kome bi to odgovaralo?", rekao je Džaferi.

On je dodao da će, nakon raspisivanja izbora, Skupština funkcionisati jer su u ovom slučaju izbori u redovnom terminu i mandat Skupštine aktivan do kraja, odnosno do verifikacije novog sastava.