Džaferović: U BiH bez saglasnosti o priznanju Kosova

Šefik Džaferović
Izvor: B92

U BiH ne postoji saglasnost svih političkih aktera o priznavanju kosovske nezavisnosti, rekao je bošnjački član i predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović tokom susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem na marginama ekonomskog foruma u Delfima, prenosi RTV.

Džaferović smatra da to ne bi trebalo da bude razlog za sprečavanje unapređenja saradnje između građana Kosova i BiH, kao i veći stepen komunikacije između zvaničnika koji, kako kaže, već duže zajedno učestvuju na multilateralnim regionalnim platformama.

Kako prenosi agencija Andadolija, Džaferović je sa Kurtijem razgovarao o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, sa naglaskom na implikacije "ruske agresije protiv Ukrajine".

Sagovornici su se saglasili da je put regiona Zapadnog Balkana u evroatlantskim integracijama.

Tokom sastanka složili su se da je potrebno unaprediti protok ljudi, roba, kapitala i usluga između Bosne i Hercegovine i Kosova, jer je trenutni vizni i carinski režim najrigidniji u Evropi što nanosi štetu svim ljudima i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Istaknuta je podrška implementaciji sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu u okviru Berlinskog procesa, koji su države Zapadnog Balkana potpisale na samitu Evropska unija - Zapadni Balkan u Sofiji.