Eskobar u Senatu SAD: Sa Dodikom je teško raditi, nije jedini koji pravi probleme

Gabrijel Eskobar
Izvor: Kosovo Online

Svi koji destabilizuju region korupcijom ili nedemokratskim ponašanjem snosiće posledice, poručio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar na slušanju u Potkomitetu za spoljne poslove američkog Senata.

On je podsetio da su uvedene sankcije protiv Milorada Dodika zbog, kako navodi, "njegovog koruptivnog i destabilizirajućeg ponašanja", kao i da su nametnuta vizna ograničenja protiv pojediniih "korumpiranih službenika u Bosni i Hercegovini". Naveo je da je sa Dodikom teško raditi ali da nije jedini koji pravi probleme.

"Sjedinjene Države će nastaviti da koriste sve dostupne mehanizme pozivanja na odgovornost one koji blokiraju napredak regiona za vlastite finansijske potrebe ili politički dobitak", poručio je Eskobar. 

On je dodao da je regionalni napredak ugrožen štetnim spoljnopolitičkim i ekonomskim uticajem Rusije i Kine. Dodaje da Rusija koristi snabdevanje energijom kako bi ucenila političare kao i da podstiče korupciju. S druge strane, Kina, kako navodi, proširuje svoje prisustvo izgradnjom infrastrukture kroz sumnjive  kredite i navodne investicije.

"Promovisanje transparentnog upravljanja, ljudskih prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravu ostaće srž  našeg angažmana protiv destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu", rekao je Eskobar i podsetio da je ovaj region tri decenije u fokusu održive američke politike.

On navodi da Evropa kao slobodna, cela, prosperitetna i u miru ostaje u vitalnom interesu Sjedinjenih Država i u srži njihove politike.

Dodao je da je Zapadni Balkan ključan za ovu viziju, iako njegov potencijal ostaje neispunjen.

"Bajdenova administracija prepoznaje ovaj izazov i ostaje privržena ovom regionu koji je istorijski, politički, kulturno i geografski nedeljivi deo Evrope", naveo je Eskobar.

Naglasio je da SAD podržava punu integraciju Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture.

On je podsetio da je SAD obeležila 140 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom i da su najavili formiranje štaba operativnih snaga u Albaniji, poželeli dobrodošlicu Hrvatskoj u program ukidanja viza u sklopu programa proširenja bilateralnih putovanja i trgovine. Eskobar je pomenuo da su "partneri sa Kosova, iz Albanije i Severne Makedonije" privremeno ugostili hiljade evakuisanih avganistanskih izbeglica.

Dodao je i da posao Amerike u ovom regionu nije završen, ali da su rezultati dosadašnjeg rada jasni. Bivša Jugoslavija, kako navodi, sada uključuje četiri NATO saveznika i dve zemlje članice EU. Među zemljama Zapadnog Balkana, četiri su saveznici u NATO i svi dele strateški cilj koji podarzumeva približavanje ili ulazak u Evropsku uniju

"Sjedinjene Američke Države nastavljaju da rade sa našim partnerima iz EU na unapređenju evropskih integracija za sve zemlje u regionu i na jačanju da reforme koje su deo procesa pridruživanja donose korist", kazao je Eskobar.

Sa Dodikom je "teško raditi"

Odgovarajući na pitanja Eskobar je naglasio da SAD snažno podržavaju "Otvoreni Balkan". Osvrnuo se i na sankcije uvedene Miloradu Dodiku, te istakao da iako je Dodik akter sa kojim je "teško raditi", ali da nije jedini koji pravi probleme.

"Naše aktivnosti su usmerene prema njemu, a ne prema Srbima ili Republici Srpskoj. Osnovni problem u BiH nije etnonacionalizam nego korpucija. To je najkorumpiranija država na Balakanu i treća u Evropi, i to je najveći razlog za odlazak mladih, te najveća prepreka za euroatlantske intregarcije",  poručio je Eskobar.

On je u Kongresu pojasnio šta se treba uraditi kako bi se stabilizovala situacija u Bosni i Hercegovini.

"Rešenjem izborne reforme popraviti odnose između Bošnjaka i Hrvata i nastaviti dijalog kako bi se Srbi vratili u državne institucije. Takođe, sprečiti Dodika da nanese dodatnu štetu institucijama",  rekao je Eskobar. 

Dodao je i da SAD snažno podržavaju ulogu visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita.

"Snažno podržavamo visokog predstavnika i njegovu ulogu medijatora. Razumem zabrinutost onih koji bi želeli videti nametnuta rešenja, ali nametnuta rešenja nisu demokratski odgovor na izazove", naveo je i dodao da su bonska ovlašćenja poslednje sredstvo koje bi trebalo da koristi visoki predstavnik.