Eskobar u Tirani 9. decembra, sastaje se sa Ramom, ali i predstavnicima opozicije

Gabrijel Eskobar
Izvor: Pobjeda

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Tirani saopštila je da agendu posete i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji će u Albaniji boraviti 9. decembra.

"Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar doputovaće u svoju prvu posetu Albaniji sa ciljem da produbi naše blisko prijateljstvo, zasnovano na zajedničkim demokratskim vrednostima", navodi se u objavi ambasade na Tviteru.

Kako se navodi u saopštenju Eskobar će svoju prvu posetu Albaniji započeti sastankom premijerom Edijem Ramom, zatim sa ministrom za Evropu i spoljne poslove Oltom Džačkom, kao i sa liderom Demokratske partije Luljzimom Bašom.

Dodaje se da će se Eskobar sastati i sa drugim liderima kako bi ponovo potvrdio nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država demokratiji Albanije, integraciji u Evropsku uniju, kao i jačoj saradnji u oblasti odbrane i mogućnostima trgovine i ulaganja.

Naglašava se da će Eskobar razgovarati o odlučnosti SAD u borbi protiv korupcije i ugrožavanju demokratije na Zapadnom Balkanu.