EU isplatila Albaniji 90 miliona evra pomoći

Ekonomia online
Izvor: Ekonomia online

Evropska komisija je, u ime Evropske unije, danas isplatila Albaniji 90 miliona evra u okviru njenog programa makrofinansijske pomoći u vezi sa otklanjanjem posledica pandemije koronavirusa, prenosi Tanjug.

Albanija je osma zemlja koja je primila isplatu iz vanrednog paketa makrofinansijske pomoći od tri milijarde evra za deset partnera za proces proširenje i susedstva, čiji je cilj da im pomogne da ograniče ekonomske posledice izazvane pandemijom virusa kovid-19.

Među navedenim zemljama nema Srbije, a u Briselu objašnjavaju da Srbija nije tražila spoljnu finansijsku pomoć.

”Srpske vlasti trenutno ne vide potrebu za spoljnom finansijskom pomoći i zato se nisu obratile MMF za finansijsku podršku”, kažu u Evropskoj komisiji.

Prema najavi iz Brisela, makrofinansijska podrška od tri milijarde evra biće raspodeljena na partnere koji su se obratili MMF za hitnu pomoć zbog problema u platnom bilansu.

Predviđeno je da će Albanija dobiti 180 miliona, BiH 250 miliona, Gruzija 150 miliona, Jordan 200 miliona, Moldavija 100 miliona, Crna Gora 60 miliona, Severna Makedonija 160 miliona, Tunis 600 miliona, Ukrajina 1,2 milijare evra, dok je za Kosovo predviđeno 100 miliona.

Lio
31. Mart 2021.
Bravo republika albanija