Europol: Albanija glavni izvor trgovine narkoticima

Europol
Izvor: Reporteri

Albanija je i dalje glavni izvor nelegalne trgovine kanabisom u EU, ogromne količine kokaina stižu iz Latinske Amerike, a pandemija se sve više koristi za ilegalnu trgovinu lažnim vakcinama protiv koronavirusa pokazuje najnovije istraživanje Europola, a prenosi Reporteri.

Prema Europolu 40 odsto aktivnih kriminalnih mreža u EU uključeno je u trgovinu drogom. Najrasprostranjeniji ilegalni proizvod ostaje kanabis koji se u slučaju Albanije uglavnom morskim putem prevozi u Italiju.

Čak 60 posto organizovanog kriminala podrazumeva nasiljem, ali i korupciju uz podmićivanje i izgrađene višemilionske sofisticirane šeme. Šefica Europola Katrin De Bol navodi da izveštaj za 2021. godinu pokazuje da se oba ova pokazatelja pogoršavaju.

"Njihov uticaj na građane, ekonomiju i vladavinu zakona je ogroman. Potrebne su zajedničke akcije, nove politike i preispitivanje našeg delovanja. Akcije i zaplene nisu dovoljne“, rekla je De Bol.

Procenjuje se da korupciju na evropskom nivou podstiče trgovina drogom, posebno rekordne količine kokaina koje stižu iz Latinske Amerike.