Evropska komisija predložila 100 miliona evra pomoći za Severnu Makedoniju

Pomoć EK Severnoj Makedoniji
Izvor: Facebook Bujar Osmani

Predlog da se Severnoj Makedoniji obezbedi 100 miliona evra makrofinansijske pomoći pokazuje da Brisel stoji uz Severnu Makedoniju u teškim vremenima, naglašavajući energetsku krizu, kažu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji.

Pomoć će takođe doprineti pokrivanju finansijskih potreba države u 2023. i 2024. godini, podržavajući finansijsku održivost i strukturne reforme.

Ova pomoć je takođe namenjena uspešnom suočavanju sa izazovima sa kojima se suočava cela Evropa, ali i uspešnom sprovođenju politika i reformi koje će ubrzati integraciju zemlje, kroz Memorandum o razumevanju između Evropske unije i Severne Makedonije. Predlog je u okviru 24-mesečnog programa podrške zaključenog sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), do 530 miliona evra.

"Stojimo uz Severnu Makedoniju u ovim izazovnim vremenima. Danas predlažemo makrofinansijsku pomoć do 100 miliona evra za podršku privredi zemlje, doprinoseći pokrivanju njenih finansijskih potreba u naredne dve godine", rekla je juče predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji navodi da u ovim izazovnim socio-ekonomskim vremenima, Komisija stoji uz Severnu Makedoniju sa svojim predlogom da se zemlji pruži makrofinansijska pomoć do 100 miliona evra.

“To je još jedan dokaz naše posvećenosti da stojimo uz naše partnere”, naglašava Varhelji.

Evropska komisija obaveštava da će pomoć biti u vidu kredita, koji će biti isplaćeni u dve rate.

“Ove dve isplate bile bi uslovljene sprovođenjem političkih mera koje bi Severna Makedonija i EU trebalo da dogovore Memorandumom o razumevanju. Memorandum o razumevanju će se verovatno fokusirati na reforme politike u oblastima fiskalnog upravljanja, poreske politike, upravljanja javnim investicijama, javno-privatnog partnerstva, poslovnog okruženja, transparentnosti državne pomoći, energetske efikasnosti, reformi pravosuđa i borbe protiv korupcije. Isplate bi takođe bile uslovljene pozitivnim rezultatima u implementaciji programa MMF. Ove reforme će podržati Severnu Makedoniju na njenom putu ka članstvu u EU”, kažu u EK.