Fajon: Evropska integracija Zapadnog Balkana geostrateški neophodna

Tanja Fajon
Izvor: Arhiv AA

Evropska integracija Zapadnog Balkana je geostrateški neophodna, poručila je danas ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

"Potrebne su nam zemlje Zapadnog Balkana u EU. To je geostrateški neophodno. To je važno i za slovenačku bezbednost, jer je to naše susedstvo", naglasila je Fajon na godišnjem događaju Instituta za strateška rešenja (ISR).

Konstatovala je da je rat u Ukrajini skrenuo pažnju na neophodnost integracije Zapadnog Balkana u EU, što je ubrzalo taj proces.

"Govori se o postepenoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU", navela je Fajon i dodala da će se u okviru te postepene integracije Zapadni Balkan najkasnije pridružiti jedinstvenom tržištu Unije..

Primetila je da postoje razlike u integraciji zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, navodeći da je uočljiv nedostatak političke ambicije kada je reč o integracijama u Srbiji i Republici Srpskoj, dok pozitivni pomaci postoje u Albaniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Fajon je poželela da 2024. godina bude što mirnija i da se bar neki od sporova, koji su u toku, ove godine okončaju.

Navela je i da će Slovenija, koja je od 1. januara nestalna članica Saveta bezbednosti UN, akcenat staviti na upravljanje vodama i prevenciju sukoba.

"U svetu postoji više od 55 vojnih sukoba. Oni su uzrokovani čestim klimatskim promenama, među njima i nedostatkom vode", rekla je Fajonova, podsećajući da nedostatak vode muči veliki deo Afrike.