Gardijan: Albanija ima sve za turistu, u blizini plaža i bunkere

albanija more
Izvor: Lajmi

Uprkos mračnoj prošlosti 20. veka, Albanija je sada raj za putnike sa neverovatnim pejzažima, obalom i istorijskim gradovima, piše Džejmi Fulerton za poznati britanski list "Gardijan", prenosi Ekonomija onlajn.

Zahvaljujući plažama, gradovima pod zaštitom Uneska i planinskim stazama, nekada komunistička Albanija se pojavila kao "nova moderna evropska turistička destinacija" izvan izletničkog turizma.

Albanija je, kako navodi Gardijan, decenijama imala reputaciju opasne i zabranjene zemlje, uglavnom zahvaljujući svojoj političkoj izolaciji pod Enverom Hodžom, koji je umro 1985. godine. 

Posle nemira 1997. posetioci su počeli da dolaze u Albaniju, delimično privučeni nižim cenama nego u Grčkoj i Italiji. U 2009. godini u Albaniju je putovalo 1,9 miliona turista, u 2019, poslednjoj punoj godini pre kovid-19, cifra je bila 6,4 miliona.

Reporter Gardijana osvrće se na čiste plaže, i navodi da nije imao bolje trenutke osim u Aziji.

Neobično je i što se u blizini plaža mogu videti bunkeri, ali podseća da je 173.371 izgrađeno u Albaniji između 1975. i 1983. dok se Enver Hodža pripremao za mogući napad.

Reporeter navodi da turistički gradovi Drač i Saranda već privlače dovoljno turista, ali navodi da je obišao Đirokastru i Beratu, dva manja grada sa dobro poznatom lepotom.

Navodi i da je Berat jedan od gradova pod zaštitom Unesko i da ima istorijsko bogatstvo kao Đirokastra, sa sličnim strmim usponima, ali krševitijim.

Podseća da Tirana, kao glavni grad zemlje sa "antikapitalističkim režimom" do 1992. godine, nije imala odgovarajuće barove sve do devedestih godina. Nakon građevinskog buma 2000-ih, grad sada ima 560.000 stanovnika.