Gazeta: Edi Rama zloupotrebljava Kosovo za predizbornu kampanju u Albaniji

edi rama
Izvor: RTK

Premijer Albanije Edi Rama ponovo je uključio Kosovo u unutrašnju raspravu u Albaniji kako bi savladao lidera opozicije Ljuljzima Bašu i dobio treći mandat u Albaniji nakon izbora koji su planirani za april, sledeće godine, prenosi Gazeta Ekspres.

Rama je, kako prenosi Gazeta, otvorio temu Kosovo - Specijalni sud - da bi udario na Ljuljzima Bašu koji je nakon rata služio kao prevodilac u međunarodnim misijama.

On je, preko zvaničnika svoje partije i nekih saradnika na Kosovu, iskoristio Specijalni sud za otvaranje debate o tome ko je pomagao, a ko se protivio gonjenju boraca OVK.

Prvi koji je reagovao protiv zloupotrebe Kosova za unutrašnji sukob je Sami Luštaku, koji je rekao da je besmislica da se političari u Albaniji bave takvim napadima, a da niko od njih nije otišao u Prištinu da se solidariše nakon situacije stvorene nakon hapšenja bivših državnih i ratnih vođa.

U intervjuu za Pressing, pisac Fatos Ljubonja rekao je da Kosovo ne može doneti glasove strankama u Albaniji.

On je zahtevao da politički lideri obezbede rešenja za probleme Albanije i prepuste Kosovu suočavanje i prevazilaženje problema sa Specijalnim sudom.

Inače, poslanik DPK Bekim Hadžiu uključio se u igru kada je optužio Ljuljzima Bašu da je učestvovao u akciji protiv bivšeg zvaničnika ŠIK-a, Ljatifa Gašija, kada ga je UNMIK 2002. godine uhapsio zbog ratnih zločina.

Hadžiu je čak rekao da je Baša odgovoran što se izgubio dokaz - beležnica - koja dokazuje Gašijevu nevinost.

Demokratska partija Albanije izrazila je žaljenje što se poslanik DPK Bekim Hadžiu uključio u taktiku obmane i izmišljotina Edija Rame, postajući tako deo niskih i lažnih napada na opoziciju u Albaniji.