Građani Severne Makedonije pale sveće za ubijene u tragedijama u Srbiji

Građani Severne Makedonije odaju počast žrtvama dve tragedije u Srbiji
Izvor: Kosovo Online

Ispred Ambasade Srbije u Skoplju, građani Severne Makedonije paljenjem sveća odaju poštu ubijenima u dve tragedije koja je ove sedmice potresla Srbiju i region.

Zastava Srbije u dvorištu spuštena je na pola koplja, a danas i sutra, kao i tokom prethodna dva dana u Ambasadi je otvorena Knjiga žalosti.

Pored kapije, građani u tišini pale sveće i ostavljaju cveće, a ostavljeno je i nekoliko plišanih igračaka, simbolično, za ubijene đake Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, na koje je pucao učenik te škole. 

U Knjigu žalosti u petak su se upisali makedonski zvaničnici i članovi diplomatskog kora, a svoju tugu i saučešće u bolu sa srpskim narodom izrazili su brojni građani Severne Makedonije.


Sednica Vlade Severne Makedonije u petak počela je minutom ćutanja i odavanjem počasti stradalima u Srbiji. 

Na toj sednici, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da se kontinuirano sprovode preventivne aktivnosti i da se primenjuju protokoli bezbednosnih provera za ulazak i izlazak učenika u makedonske škole i okolinu škola. 

Takvi protokoli, koji su aktivirani nakon lažnih dojava o bombama, sada će biti pojačani dodatnim aktivnostima MUP-a.

Iz Ministarstva prosvete i nauke saopšteno je da je u toku priprema priručnika za škole za prevenciju vršnjačkog nasilja i drugih vidova nasilja, kao i da se radi na jačanju stručnih psihološko-pedagoških službi, gde postoji potreba.

Od petka je otvorena i elektronska adresa, na makedonskom i albanskom jeziku na koju vršnjačko nasilje može da se prijavi jednom porukom i svaka prijava biće obrađena odmah.

Ministarstvo prosvete i nauke i MUP zaduženi su da pripreme Strategiju preventivnog delovanja, sa koracima na državnom nivou.

Takođe, i pozorišna predstava "Oj, živote", koja je gostovala u Dramskom pozorištu u Skoplju, sa Josipom Pejakovićem u glavnoj ulozi, počela je minutom ćutanja.

U sredu je učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu iz pištolja pucao i ubio osmoro učenika i školskog čuvara, a šestoro đaka i nastavnicu ranio. Nepunih 48 sati kasnije, 21-ogodišnji mladić je u Mladenovcu pucao na svoje sugrađane i njih osmoro ubio, a 14 ranio.