Grčka: Severna Makedonija da koristi svuda puno ime

grčka zastava
Izvor: Facebook

Grčka je pozvala makedonskog premijera Zorana Zaeva da u potpunosti sprovodi Prespanski sporazum u delu koji se odnosi na ime zemlje u svim kontekstima, uključujući međunarodne sportske događaje.

To je preneo grčki portal "Katimerini" uz ocenu da to verovatno znači da Atina odlaže do septembra, a možda i kasnije planiranu parlamentarnu ratifikaciju tri memoranduma o saradnji, koji su potpisani između dve zemlje.

Navodi se da je Atina u utorak tako reagovala zbog objave zaeva na Fejsbuku, u kojoj je naveo da će na šampionatu "EURO 2020" učestvovati "Makedonija" izostavljajući kvalifikaciju "Severna".

"Zahtevamo potpunu primenu Prespeskog sporazuma i pozivamo gospodina Zaeva da se uzdrži od retorike podele, posebno u tako osetljivom pitanju kao što je fudbal. U svakom slučaju, dobronamerna primena sporazuma jedan je od kriterijuma za pristupanje zemlje Evropskoj uniji", izjavila je portparolka grčke vlade Aristotela Peloni.

Ona je dodala i da je Memorandum o saradnji odložen da bi Zaev mogao da shvati da "ima neke obaveze koje ne može da ignoriše".