Kosovska ambasada u Beču apelovala na građane da ostanu na sigurnom

Ambasada Kosova u Austriji
Izvor: Klan Kosova

Ambasada Kosova u Austriji zatražila je večeras od svih građana Kosova koji se nalaze u Beču, u zoni Centar, da ostanu na bezbednom.

“Austrijska policija javlja da se od 20.15 u zoni Centar u centru Beča čuju pucnji i da ima povređenih. Vlasti rade na rasvetljavanju slučaja. Još jednom molimo sve građane Beča da ostanu na bezbednim mestima, i da u slučaju nužde pozovu lokalnu policiju na broj 133 ili hitni broj ambasade Kosova u Beču +43 676 7861865”, navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer izjavio je da se večeras u centru Beča desio teroristički napadu i da verovatno ima više mrtvih i ranjenih.

Nehamer je, u izjavi za javni servis ORF, kazao da je napad u centru Beča još u toku, da policija pretpostavlja da ima više napadača i pozvao je građane da ostanu u svojim stanovima.

Portparol Udruženja bečkih bolnica Kristof Miro rekao je agenciji APA da je troje povrđenih, nakon napada u centru grada, doveženo u klinike pod upravom ove institucije.

Te osobe su zadobile teže povrede, a Miro nije mogao da potvrdi da li se radi o ranama iz vatrenog oružja ili eksplozije, jer postoje i spekulacije medija da se jedan napadač "digao" u vazduh.

U centru Beča večeras su ispaljeni hici kod sinagoge, a mediji navode da je napadač pucao na policajca koji je čuvao sinagogu i da je on životno ugrožen.

Navodi se da je počinilac u bekstvu, ali za sada nije jasno da li se radi o više napadača, pošto postoje informacije da ih je bilo troje.

U centru Beča prisutne su velike policijske snage i više kola hitne pomoći, javlja Tanjug.