Kovačevski sa predsednicom Slovenije: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Dimitar Kovačevski i Nataša Pirc-Musar
Izvor: Fejsbuk/Dimitar Kovačevski

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i predsednica Slovenije Nataša Pirc-Musar istakli su tokom sastanka u Ljubljani da su dve zemlje, od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1992. godine, stvorile stabilnu osnovu za čvrsto i napredno partnerstvo koje će se nastaviti u pravcu jačanja saradnje.

Tokom sastanka je pozdravljena politika dijaloga kojom Severna Makedonija uspešno promoviše dobrosusedske odnose, doprinoseći tako regionalnom miru i evropskoj stabilnosti. Istovremeno, izražena je snažna podrška intenziviranju dinamike procesa evropskih integracija.

“Politika proširenja EU najdirektnije doprinosi održavanju mira i stabilnosti u regionu, unapređenju demokratije, vladavine prava, zaštiti ljudskih prava i sloboda i jačanju konkurentnosti privreda država. S tim u vezi, izražavam zahvalnost Republici Sloveniji što je snažno i otvoreno podržavala pristupni put Severnoj Makedoniji, kao i izglede za članstvo u Evropskoj uniji na celom Zapadnom Balkanu”, rekao je Kovačevski.

Kovačevski je takođe istakao da je Severna Makedonija u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU i da praktikuje evropske vrednosti i time pokazuje da zaslužuje svoje mesto u Uniji.