Meta: Parcelacija regiona stvara veštačke podele i sukobe

Iljir Meta
Izvor: argumentatum.au

Predsednik Albanije Iljir Meta ocenio je poruke sa današnjeg Samita EU-Zapadni Balkan kao ohrabrujuće uz naglasak da je od posebne važnosti da se brzo započnu pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom, kao i odobravanje vizne liberalizacije za Kosovo.

Meta je na Fejsbuku napisao da se evropska perspektiva regiona ostvaruje kroz verodostojne reforme, zasnovane na evropskim principima i vrednostima demokratije, osnovnih prava i vladavine prava. Prema njegovim rečima, regionalna saradnja treba da bude sveobuhvatna i da se fokusira na sprovođenje preuzetih obaveza.

"Kršenje ovih obaveza i parcelacija regiona stvara kontraproduktivnije veštačke podele i sukobe, što je u suprotnosti sa evropskim putem naših zemalja", zaključio je albanski predsednik.

On je naveo da je zahvalan na političkoj podršci i sveobuhvatnoj pomoći koju Evropska unija nastavlja da pruža Albaniji i čitavom našem regionu, kao svom prvom i prirodnom ekonomskom partneru, u skladu sa zajedničkim strateškim ciljem proširenja.

"Ekonomski investicioni plan i Novu agendu za inovacije trebalo bi maksimalno iskoristiti za oporavak ekonomije i suzbijanje dalje dramatične depopulacije zemlje", napisao je Meta.