Micotakis upozorio VMRO-DMNE da prestane s provokacijama oko naziva Severne Makedonije

Beograd_240212_Kirjakos Micotakis
Izvor: Kosovo Online

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis uputio je upozorenje vladajućoj makedonskoj partiji VMRO-DPMNE da prestane sa provokacijama i da u potpunosti poštuje Prespanski sporazum koji predviđa naziv države "Severna Makedonija", prenosi RTS.

"Inače će stvoriti problem, ne u odnosima Grčke i severa Makedonije, već i Evrope i Severne Makedonije", rekao je Micotakis u intervjuu za grčki javni servis ERT.

On je podsetio na osuđujuće izjave koju su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uputili novoizabranoj predsednici Severne Makedonije Gordani Siljanovskoj-Davkovoj zato što nije upotrebila ustavni naziv zemlje Severna Makedonija tokom ceremonije polaganja zakletve.

"Bilo je osuda i predsednice Komisije i predsednika Saveta i Sjedinjenih Američkih Država. Tako da će, verujem, biti izvršen sveukupni pritisak na rukovodstvo Severne Makedonije... Apsolutno ćemo jasno staviti do znanja da se nikakav napredak na ovom putu, dugom putu Skoplja ka Evropi, ne može postići bez apsolutnog poštovanja Prespanskog sporazuma o pitanju imena", upozorio je Micotakis.

Skoplje i Atina potpisali su 2018. godine Prespanski sporazum o promeni imena iz Makedonija u Severna Makedonija, čime je završen dugogodišnji spor i otvoren put Makedoniji da se integriše u EU.

Sporazum je potpisao bivši premijer Zoran Zaev, a naredna Vlada Dimitara Kovačevskog ispoštovala je odredbe sporazuma.

Sporazumu s Grčkom protivi se VMRO-DPMNE, koja je na predsedničkim i parlamentarnim izborima 24. aprila i 8. maja odnela ubedljivu pobedu, dok su njeni čelnici u više navrata izjavljivali da će u internoj i međunarodnoj komunikaciji koristiti stari naziv države.