Milatović: U Vladi da budu pripadnici svih naroda ali da to ne bude jedini princip

Jakov Milatović
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je za TVCG rekao da veruje da bi u novoj Vladi trebalo da bude pripadnika svih naroda, ali i da Vladu ne treba formirati samo po tom principu.

Milatović je nakon sednice za spoljne poslove Evropskog parlamenta rekao da je vrlo važno da vlada bude proevropska.

“Posle diskusije sa Evropskim savetom i sa Evropskom komisijom, današnja poseta Briselu je bila sa ciljem otvorene diskusije sa poslanicima Evropskog parlamenta koja je prošla jako dobro, gde sam prenio utiske i moje impresije o tome šta se dešava u Crnoj Gori nakon velikih političkih promena koje su se desile 2020. a koje su zaokružene predsedničkim izborima 2023. godine”, kazao je Milatović.

Naveo je da je preneo utisak jedne Crne Gore koja postaje demokratska zemlja i zemlja koja konačno ima demokratsku volju da postane deo Evropske unije.

Ističe da će početi sa formalnim konsultacijama čim se konstituiše saziv skupštine.

“Koliko razumem, naredne sedmice biće konstituisan novi saziv crnogorske Skupštine, odmah nakon toga ću ja početi sa formalnim konsultacijama”, kazao je Milatović.

Naveo je da je poznato da ima nekih dvadesetak političkih subjekata.

“Vrlo je važno da vlada bude proevropska, i ovo je apel skupštini ne samo vladi, da iskoristi odmah trenutak nakon konstituisanja kako bi došlo do imenovanja u pravosuđu i ako bismo na taj način pre izveštaja o napretku poslali dobru poruku, o jednoj demokratskog zrelosti”, kazao je Milatović.

Ističe da smatra da nova vlada treba da ima što snažniju podršku u crnogorskom parlamentu.

“Nadam se da formiranje vlade ide u tom pravcu, ali uvek ponavljam stabilnost ne sme biti urađena na uštrb određenih principa, a princip je jasan, što hitnije i što brže učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju”, kazao je Milatović.

Ističe da veruje da bi trebalo u novoj vladi da bude pripadnika svih naroda, ali da smatra da vladu ne treba formirati samo po tom principu.

“Siguran sam da se vlada treba formirati po principu toga ko može da da najveći doprinos unapređenju reformi koje su potrebne da zemlja postane nova članica Evropske unije, ali apsolutno sam velika pristalica toga da predstavnici manjinskih naroda budu dio i ove i svake naredne crnogorske vlade”, navodi Milatović.