Mladi lekari u velikom broju žele da napuste Albaniju

Lekari
Izvor: Reporteri

Prema istraživanju Centra za ekonomske i društvene studije, 38,5 odsto lekara u Albaniji želi da napusti zemlju zbog loših uslova rada i životnog standarda, prenosi Koha.

Na međunarodnoj konferenciji „Iseljavanje zdravstvenih radnika sa Zapadnog Balkana i istočne i centralne Evrope“ naglašeno je da je ceo Balkan uključen u odlazak lekara u zemlje u kojima je zagarantovan viši životni standard, kao što je Nemačka, Velika Britanija i Švajcarska.

Studija koja je urađena za Albaniju, zasnovana na anketi preko 500 lekara širom zemlje, u urbanim i ruralnim sredinama, u javnim i privatnim bolnicama i domovima zdravlja svih nivoa i teritorija, pokazala je da je potencijalna migracija albanskih lekara visoka, oko 38,5 posto .

Koautor studije, doktor Iljir Gedeši je za Glas Amerike rekao da je želja za emigriranjem veća među mladim lekarima.

“Za starosnu grupu lekara i medicinskih radnika od 24 do 40 godina to ide i do 52 odsto. Mladi lekari žele da napuste Albaniju, lekari koji su završili specijalizaciju ili studije u inostranstvu, lekari koji rade u privatnim bolnicama, ciljajući na Nemačku i razvijene zemlje zapadne Evrope”, rekao je Gedeši.

Ekonomski zahtevi, životni standard i uslovi rada pokreću želju za emigracijom, ali nije samo to razlog odlaska u drugu zemlju, rekao je drugi koautor studije Rasel King iz Univerzitetskog centra za istraživanje migracija u Saseksu.

„Ekonomski tretman je samo deo problema, druga pitanja koja treba poboljšati su uslovi rada, napredovanje u karijeri, kvalitet života. Albanski lekari koji su intervjuisani za ovu studiju naveli su grupu razloga, gde prevladava ekonomija, kao i nedostatak dugoročne budućnosti za sebe i svoju decu koju žele da obrazuju u razvijenoj zemlji”, rekao je King.

On je dodao da slične razloge za odlazak imaju lekari iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

Autori tvrde da je Nemačka veoma privlačna za lekare iz Albanije i drugih zemalja, jer postoji redovan sistem i stvoreni su svi uslovi za rad sa visokim standardima u pogledu plata, kvaliteta života, dobrog obrazovanja i socijalnih usluga.