Na inauguraciji Milatovića se očekuje oko 200 zvanica, među njima i Eskobar

Jakov Milatović proglasio pobedu na izborima
Izvor: Kosovo Online

Na inauguraciji novoizabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, 20. maja u Podgorici, očekuje se dolazak oko 200 zvanica, među kojima su zvaničnici država iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar.

Organizatori, Skupština Crne Gore, ali i Uprava policije koja treba da brine o bezbednosti gostiju, za sada nemaju potvrdu o dolasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pišu podgoričke Vijesti.

Izvinjenje zbog nemogućnosti da prisustvuju ovom događaju uputili su predsednici Slovenije Nataša Pirc Musar i Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Još se, kažu, čeka potvrda dolaska (bošnjačkog člana) Predsedništva BiH Denisa Bećirovića, dok su njegove kolege Željka Cvijanović i Željko Komšić potvrdili dolazak, kao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik albanije Bajram Begaj kao i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Od evropskih zvaničnika izvesno je prisustvo Olivera Ropkea, predsednika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.

Zvanice su u prilici da još do sutra potvrde prisustvo svečanosti polaganja zakletve novog predsednika Crne Gore, rekao je izvor podgoričkih Vijesti, navodeći da je to posebno važno zbog posla koji predstoji Upravi policije, koja između ostalog treba da obezbedi i pratnju stranim gostima.

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sazvala je sednicu Skupštine za subotu 20. maj u 12 sati. Inauguracija, odnosno polaganje zakletve, održava se u plenarnoj sali koja bi trebalo da ugosti oko 200 ljudi.