Na utakmici u Tirani navijači skandirali "Kosovo je srce Albanije", pa slavili veličajući OVK i paleći srpsku trobojku

Albanski navijači
Izvor: Kosovo Online

Kvalifikacije na Evropsko prvenstvo u fudbalu albanski navijači proslavili su pevanjem nacionalističkih pesama i paljenjem srpske zastave na Skenderbegovom trgu u Tirani.

Tokom utakmice Albanije i Farskih Ostrva koja je odigrana sinoć na stadionu Er Albanija u Tirani, navijači albanske reprezentacije pevali su pesme posvećene borcu OVK Ademu Jašariju „Mi smo vojska Adema Jašarija“ i skandirali „Velika Albanija“. Stadionom su se orili i povici „Kosovo je srce Albanije!“

Među navijačima na sinoćnoj utakmici bio je i Ismail „Balista“ Morina, koji je pustio dron sa albanskom zastavom tokom utakmice Srbija-Albanija u Beogradu 2014. godine, kao i sin policajca koji je stradao u nedavnim sukobima u Banjskoj, pa su navijači skandirali i ime Afrima Bunjakua.

Na snimcima sa stadiona vidi se maloletni sin policajca koji poziva na ujedinjenje Albanaca, odnosno na stvaranje "velike Albanije" (Shqipri etnike).

Posle utakmice navijači su se okupili na Skenderbegovom trgu u centru Tirane gde su pobedu proslavili paljenjem srpske zastave. Taj snimak, kao i snimak navijača koji su slavili i u jednom od lokalnih kafića uz pesmu o "velikoj Albaniji", koja pominje gradove u Crnoj Gori, na Kosovu i u južnoj Srbiji, brzo su se proširili društvenim mrežama.

Od 24 fudbalera koji igraju za reprezentaciju Albanije njih osmorica su sa Kosova - Etrit Beriša, Arlind Ajeti, Ardian Ismajli, Frederik Veseli, Jlber Ramadani, Arbnor Muja, Arbnor Mučoli, Mirlid Daku. Berat Đimsiti je iz Preševa, a Jasir Asani, Taulant Seferi i Nedim Bajrami, koji je rođen u Švajcarskoj, su iz Severne Makedonije.

Albanski mediji nisu preneli vest o paljenju srpske zastave, niti su se o tom incidentu, kao i o skandiranju na utakmici, izjašnjavali albanski zvaničnici.

Inače, Fudbalski savez Albanije ranije je odbio zahtev navijačke grupe „Plisat“ iz Prištine za kupovinu ulaznica za jučerašnju utakmicu, jer je ta navijačka grupa pravila nerede tokom utakmice Albanije-Češka. Tada su razapeli transparent na kome je pisalo „Proklet ko nas ne voli zajedno“. Transparent je, kako navode, bio uperen protiv premijera Edija Rame zbog njegovog prijateljstva s predsednikom Srbije, koje navijači ne odobravaju.