O Đukanovićevom predlogu za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore 30. septembra 

Skupština Crne Gore
Izvor: Cdm.me

Poslanici crnogorske skupštine raspravljaće u petak, 30. septembra, o predlogu predsednika Mila Đukanovića da se skrati mandat Skupštini Crne Gore, prenosi CdM. 

"Predlog odluke o skraćenju mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore biće na dnevnom redu sednice koja je zakazana za 30. septembar u 12 časova", kazali su za CdM u kabinetu predsednice crmogorskog parlamenta Danijele Đurović.

Đukanović je u obrazloženju za skraćenje mandata Skupštini naveo da je saglasno članu 95 tački 5 Ustava Crne Gore, konsultacije o mandataru za sastav Vlade sa predstavnicima parlamentarnih partija, odnosno koalicija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, obavio 15. i 16. septembra ove godine.

"Predlog da se mandat za sastav Vlade poveri gospodinu Miodragu Lekiću, koji mi je juče u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine uputio gospodin Andrija Mandić nisam mogao da prihvatim, jer smatram da se za to nisu stekli svi neophodni uslovi. Javnost je od strane pojedinih predstavnika partija koji su učestvovali u konstituisanju tog predloga obaveštena da je on dobio samo verbalnu podršku, i da potpise podrške nisu dali poslanici URA, SNP i CIVIS", naglasio je Đukanović u obrazloženju.

Podsetio je da su prilikom određivanja mandatara za sastav 42. Vlade (Zdravko Krivokapić) predstavnici tri pobedničke koalicije (Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na belo) učestvovali u konsultativnom procesu i priložili potpise podrške većine od 41 poslanika.

Đukanović je naveo da se lideri koalicije koji tvrde da imaju većinu nisu odazvali na konsultacije i nisu priložili ni potpise većine poslanika, a pozivaju se na prethodno iskustvo koje je sasvim drugačije. 

"Dakle, nisam stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rešenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu. Posebno na bezbednosnom, imajući u vidu aktuelnu krizu u Evropi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja ima nesumnjive implikacije na bezbednost Zapadnog Balkana", kazao je Đukanović.

Suprotno, dodao je, smatra da ne postoji politička saglasnost o formiranju Vlade, što doživljava kao nameru da se dalje troši vreme u kojem bi se nastavili pregovori o deobi resora u Vladi i "mesta po dubini", dok bi za to vreme država dodatno bila urušavana.

Đukanović je rekao da je konsultativni proces jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbedio podršku u Skupštini Crne Gore za sastav 44. Vlade Crne Gore. Stoga, saglasno ustavnim ovlašćenjima i da zato podnosi Predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore. 

Smatra da je to najoptimalnije rešenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost organizovanja prevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku, što će omogućiti izbor Vlade koja će delovati u punom kapacitetu.