Opozicija Albanije najavila da će sporazum o imigrantima izneti na Ustavni sud

Salji Beriša
Izvor: Albanian post

Poslanici opozicije u Albaniji najavili su da će podneti Ustavnom sudu sporazum Albanije sa Italijom o imigrantima, prenosi Albanija post.

Ovu vest je saopštio glavni politički lider opozicije Salji Beriša nakon sastanka sa Demokratskom poslaničkom grupom u sedištu Skupštine. Beriša dodaje da demokrate smatraju da postoji ozbiljno kršenje Ustava i da je to povezano sa potpisom premijera Edija Rame.

„Smatramo da postoje ozbiljni problemi sa ljudskim pravima, pa će se, zadržavajući negativnu poziciju, opozicija obratiti Ustavnom sudu za dogovor. Dok je stav Edija Rame i Linde iz parlamenta najantidemokratskiji, antipravni, antiustavniji koji je ikada održan. Bitka se nastavlja bez povratka", kazao je Beriša.

S druge strane, parlamentarni lider ove grupe Gazment Bardi priznao je da se grupa poslanika nije složila da to pitanje ide na Ustavni sud. Ali, u principu, u većini su se složili da takvu odluku treba doneti.

Savet ministara Albanije je u sredu, 15. novembra, odobrio sporazum sa Italijom po pitanju imigracije, gde se očekuje da će preko smeštajne strukture u Gjader Lezha do 36.000 imigranata moći da se leči po zakonu.

Albanska vlada je u utorak, 7. novembra, objavila protokol potpisan između Vlade Republike Italije i Saveta ministara Republike Albanije. Navodi da će sporazum za smeštaj imigranata u dva centra izgrađena u Albaniji, trajati punih pet godina. Maksimalni limit za prijem stranaca biće najviše 3.000 zaštićenih lica u isto vreme.

Troškove ove dosadašnje političke odluke snosiće Italija, koja će Albaniji uplatiti prvi fond u iznosu od 16,5 miliona evra, u roku od tri meseca. Takođe, Italija će snositi sve troškove za izbeglice, uključujući zdravstvenu zaštitu i druge predviđene troškove koji mogu pasti na albansku stranu.