Opoziciona VMRO-DPMNE proglasila pobedu u više od 20 opština u Severnoj Makedoniji

Hristijan Mickoski
Izvor: Robert Atanasovski/AFP

Lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da je ta partija na lokalnim izborima pobedila ili da bi mogla da pobedi u prvom krugu u najmanje 20 opština Severne Makedonije, prenosi N1.

Na konferenciji za novinare on je rekao da je VMRO-DPMNE u većem broju opština znatno bolja od konkurentske SDSM i da će pobediti u drugom krugu.

"Ovo nije finalna pobeda, ali ovo je prvi korak do nje. Dosta je bilo podela, konflikta, apatije, kriminala, korupcije", rekao je Mickoski.

Generalni sekretar vladajućeg SDSM Ljupčo Nikolovski rekao je da je ta partija pobedila u prvom krugu ili ulazi u drugi krug u više od 25 opština Severne Makedonije, istučuči da gradonačelnik Skoplja i kadidat SDSM Petre Šilegov vodi i da će ponovo biti gradonačelnik.

"SDSM do ovog trenutka pobedjuje ili ima sigurno vođstvo u 27 do 28 opština", rekao je on na konferenciji za novinare.

Nikolovski nije precizirao u koliko je opština SDSM pobedio u prvom krugu, ali je političkom suparniku lideru VMRO-DPMNE Hristijalnu Mickoskom, povodom proslava pobede u nekoliko opština, poručio da "zakoči, jer lokalni izbori imaju i drugi krug".

Najveća partija Albanaca DUI proglasila je pobedu u tri opštine i prolazak u drugi krug u 13 opština, dok je koalicija Alijansa za Albance - Alternativa proglasila pobedu u dva grada, kao i da u pet opština njihovi kadidati za gradonačelnike idu u drugi krug.

U Severnoj Makedoniji juče je održan prvi krug lokalnih izbora na kojima su građani birali gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Gradu Skoplju. Drugi krug izbora, tamo gde nije izabran gradonačelnik ili na izbore nije izašla trećina birača biće održan za dve sedmice, 31. oktobra.

Na prethodnim lokalnim izborima VMRO-DPMNE je osvojila pet opština u Severnoj Makedoniji, a glavni konkurent, vladajući SDSM, 53 opštine. Najveća albanska partija trenutno upravlja u 10 opština.