Osmani: Lavrov želi da prisustvuje samitu OEBS u Skoplju

Sergej Lavrov
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izrazio je interesovanje da prisustvuje samitu OEBS koji se 30. novembra i 1. decembra održava u Skoplju, izjavio je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osmani je naveo da je samit Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Skoplju prilika da sednu za sto predstavnici Rusije i Ukrajine, a da je “pre četiri-pet dana” dobio pismo ruskog ministra spoljnih poslova Lavrova u kome je “pokazao interesovanje i zahtev da se osigura njegovo prisustvo".

Radio Slobodna Evropa navodi da je pitanje dolaska Lavrova u Severnu Makedoniju krajnje neizvesno zato što je vazdušni prostor ove zemlje zatvoren za prelete ruskih aviona.

"Po pravilu, sve zemlje učesnice treba da učestvuju u Ministarskom veću, ali da li će to biti konkretne osobe, zavisiće od određenih odluka koje će se morati doneti narednih dana. Nadam se da ćemo svi uspeti biti u Skoplju", izjavio je Osmani i poručio da je “vreme da se izađe iz pristupa stavljanja državnog interesa ispred kolektiva” i stoga očekuje, kako je rekao, da će "Ruska Federacija pokazati znakove kompromisa i saradnje kako bi se olakšao proces osiguranja pune prisustvo njene delegacije".

Bez obzira da li će Lavrov doći ili ne, Rusija će kao država, prema najavama šefa diplomatije, učestvovati na događaju sa svojim predstavnicima.

Samit OEBS, biće najveći događaj u istoriji Severne Makedonije jer će okupiti delegacije 76 zemalja, od čega 57 članica OEBS-a i ostalih partnerskih zemalja iz mediteranskih i azijskih grupa. Očekuje se da će krajem novembra u Skoplju na jednom mestu biti oko hiljada visokih političkih zvaničnika.

Ovaj događaj je već proizveo i prve kontraverze u Severnoj Makedoniji jer je tender za vozila stranih delegacija vredan oko 900.000 evra izazvao kritike u javnosti.

Ministar spoljnih poslova Osmani odgovara da je reč o “rezervnom planu” koji bi usledio tek ukoliko bi se “iscrpeli državni resursi”.

Osmani je objasnio da se na tender javila samo jedna rent a kar agencija koja je i izabrana, a da su pravila OEBS-a striktno odredila koja vrsta vozila, marka i koliki broj treba da se koriste za događaj i da su kod tendera ispoštovani svi propisi.

"Razumem reakcije jer nismo navikli na događaj ovakvih razmera", rekao je Osmani i dodao da takvi događaji podrazumijevaju određene troškove.