Osmani: Severna Makedonija bliža EU nego ikad, predsedavanje Oebsom iskorak na međunarodnoj sceni

Skopje_231201_Bujar Osmani 02
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani istakao je da je Severna Makedonija 2023. godine napravila snažan iskorak na svetsku političku scenu i dokazala, zahvaljujući jedinstvu građana, da može da rukovodi velikom međunarodnom organizacijom kakav je Oebs u veoma izazovnim i teškim vremenima, prenosi Reporteri.

Osmani ocenjuje da Severna Makedonija može nastaviti da gradi ovu poziciju u novoj 2024. godini uz istrajnost, jedinstvo i zajedničku posvećenost napretku.

"Pod našim rukovodstvom, sa jasnom vizijom i velikom posvećenošću, uspeli smo da očuvamo Oebs u izuzetno složenim uslovima i ratu u regionu Organizacije. Ovo nije bio samo trijumf za Severnu Makedoniju, već je to bila pobeda razuma i važan momenat za stabilnost čitavog regiona", rekao je Osmani u svom završnom godišnjem obraćanju.

Za uspeh predsedavanja Severne Makedonije Oebsom, ističe, zaslužni su svi građani koji su pokazali jedinstvo i dokazali da, iako je Severna Makedonija mala zemlja, može da se suoči sa najozbiljnijim izazovima.

"Pozicija Severne Makedonije u svetu je ojačana, a naša posvećenost međunarodnoj saradnji nas je približila saveznicima koji dele našu viziju za bolji svet", kaže Osmani.

Poručuje da i u narednoj godini izazov odobravanja ustavnih promena i nastavak puta ka Evropskoj uniji ostaje pravac koji treba da oblikuje budućnost zemlje.

"Danas je Severna Makedonija bliža Evropskoj uniji nego ikada i to je rezultat naše vizije, posvećenosti i želje za prosperitetnom budućnošću. Voz ka EU neće stati i čvrsto verujem da ćemo sledeće godine prevazići prepreke koje stvara opozicija. Verujem, jer znam da većina građana želi da postane deo moćne i povezane evropske porodice", kaže Osmani.

Poželevši građanima novu godinu ispunjenu mirom, blagostanjem i trenucima provedenim sa najmilijima, Osmani je pozvao na jedinstvo u narednom poglavlju za državu kroz poštovanje vrednosti pravde, jedinstva i prosperiteta.