Pahor: "Mini Šengen" za bolju perspektivu mladih u regionu

Borut Pahor
Izvor: Tanjug

Ideja "mini Šengena" nije alternativa, već komplementarno širenje koje će proizvesti bolju privrednu, naučnu i političku saradnju i međuljudske odnose, i u tom smislu mladi bi imali mnogo veću perspektivu nego što je imaju sada", izjavio je za RTV predsednik Slovenije Borut Pahor.

"I rešenje za Kosovo vidim u tom kontekstu, i mi ćemo podržati svako rešenje koje će ići mirnim putem i biti trajno. Zato mislim da je ideja "mini Šengena" sjajna, iako će biti potrebno dosta strpljenja da se nađu odgovarajuća rešenja", rekao je Pahor, koji je u Novom Sadu učestvovao na Regionalnom forumu mladih lidera.

Pahor smatra da države u regionu treba da sarađuju na osnovu onoga što im je zajedničko, a to što je različito da ostave sa strane da ne bude predmet konflikata.

"To je ideja i Evropske unije i moje filozofije vođenja politike sa Srbijom. Sa Srbijom imamo različita stanovišta po pitanju Kosova. Što se tiče ostalog, imamo toliko zajedničkog, i ovde gradimo sjajne odnose. Ima par pitanja gde se sa Vučićem ne slažem, jedno od njih je Kosovo. Ima hiljadu drugih stvari gde možemo biti sjajni partneri, i mi tražimo ono što nas ujedinjuje", kazao je Pahor.