Peleši na Ministarskom sastanku Natoa: Albansko oružje do 2030. godine na svetskom tržištu

Niko Peleši
Izvor: Facebook/Niko Peleši

Ministar odbrane Albanije Niko Peleši izjavio je na sastanku ministara odbrana zemalja Natoa u Briselu da njegova zemlja ima ambiciju da se do 2030. godine pojavi na svetskom tržištu naoružanja.

Peleši je na Fejsbku naveo da Albanija ostaje posvećena ciljevima Alijanse, konsolidujući budžet za odbranu sa 2,03 procenta.  

Veliki deo tih sredstava, dodaje, biće uložen u modernizaciju naoružanja i opreme Oružanih snaga Albanije.

"Naša ambicija je da proizvedemo 'Made in Albanija' vojne proizvode do 2030. godine", poručio je Peleši.

Naveo je i da Tirana čvrsto podržava Kosovo na putu evroatlantskih integracija.

"Zahtevamo uravnotežen i realan tretman, i po pitanju dinamike i bezbednosnih dešavanja", naveo je Peleši na Fejsbuku.

Kako prenosi Albanijan post Peleši se fokusirao na odbrambenu i bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, koju je smatrao krhkom i nestabilnom.

Prema njegovim rečima, Svesrpski sabor koji je održan pre nekoliko dana u Beogradu je uznemirujući za narativ o teritorijalnim pretenzijama koje ona pokreće, kao i o jeziku koji se koristi protiv zapadnih saveznika.

Na ovom ministarskom sastanku, generalni sekretar NATO-a Stoltenberg je istakao važnost usvajanja Agende za odbranu i odvraćanje Vašingtonskog samita i pozvao ministre odbrane da prihvate paket pomoći i obuke za Ukrajinu.

Tokom ovog ministarskog sastanka razgovarano je o najoštrijim bezbednosnim i odbrambenim pitanjima u evroatlantskom području, koja će činiti osnovu razgovora na Vašingtonskom samitu, koji se očekuje u julu.