Pendarovski Džaferiju dao mandat za formiranje tehničke vlade

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski dao mandat Talatu Džaferiju za formiranje nove vlade
Izvor: Fejsbuk / Talat Džaferi

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski predao je danas mandat za formiranje tehničke vlade doskorašnjem predsedniku Skupštine Talatu Džaferiju, koji je obećao da će raditi odgovorno i transparentno, te da će pregovore o sastavu vlade voditi u skladu sa političkom potrebom i situacijom u zemlji.

"Na osnovu člana 84. stav jedan Ustava Severne Makedonije, a u skladu sa članom 43. Zakona o Vladi Severne Makedonije i predloga najveće političke partije koja čini većinu u Vladi, za mandat za sastav prelazne vlade za sprovođenje izbora poslanika, dajem mandat Talatu Džaferiju“, rekao je predsednik Pendarovski.

Džaferi je po dobijanju mandata obećao da će na osnovu zakona i Ustava voditi pregovore za sastav tehničke vlade prema političkoj potrebi i situaciji u zemlji.

„Sa zadovoljstvom i punom odgovornošću prihvatam mandat od predsednika, uz obećanje da ću savesno i na osnovu zakona i Ustava raditi na sastavljanju Vlade i voditi pregovore o sastavu Vlade u skladu sa političkom potrebom i situacijom u zemlji“, rekao je Džaferi.

U parlamentu je prethodno Džaferi predao dužnost predsednika Jovanu Mitreskom.

Na svom Fejsbuk nalogu Džaferi je, po preuzimanju mandata za formiranje tehničke vlade, napisao da sa velikim ponosom i čašću prima taj mandat.

"Sa velikim ponosom i čašću primio sam mandat za formiranje Vlade. I kao premijer nastaviću da radim posvećeno, odgovorno i transparentno, imajući uvek u vidu blagostanje, napredak i dobrobit građana i države”, istakao je on.