Pendarovski: Nasilje na protestima neprihvatljivo

Stevo Pendarovski
Izvor: RTK

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je, povodom serije incidenta na jučerašnjem protestu u Skoplju, izjavio da je neprihvatljiva upotreba nasilja u političke svrhe i pozvao organizatore protesta da ostvaruju svoje demokratsko pravo dostojanstveno i bez nasilja. 

Pendarovski je najoštrije osudio nošenje i upotrebu vatrenog oružja od strane civila i građana koji nisu pripadnici organa bezbednosti i naveo da je policija juče blagovemeno reagovala i sprečila veće sukobe.

"Кorišćenje nasilja i podsticanje na nasilje u političke svrhe je neprihvatljivo. Događaj koji se juče dogodio u Skoplju ne sme da se ponovi jer nema ništa važnije od mira i bezbednosti svih građana", rekao je Pendarovski, navodi se na sajtu Vlade Severne Makedonije.

On je apelovao na sve organizatore protesta, koji se ovih dana održavaju u Severnoj Makedoniji, da preuzmu odgovornost i nastave da ostvaruju svoje demokratsko pravo da protestuju dostojanstveno i bez nasilja. 

"Policija je juče blagovremeno reagovala i sprečila veće sukobe. Očekujem da sve osobe koje su učestvovale u jučerašnjem incidentu budu privedene i odgovarajuće sankcionisane u najkraćem mogućem roku", naveo je Pendarovski povodom serija incidenata tokom jučerašnjeg petog protesta opozicije zbog francuskog predloga za rešavanje problema između Skoplja i Sofije u cilju otvaranja pregovora sa Evropskom unijom o članstvu.