Plenković: Hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti, s posebnom pažnjom pratimo sva zbivanja u našem susedstvu

Andrej Plenković
Izvor: N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Hrvatska vojska je podigla stepen svoje pripravnosti od uobičajenog stanja, s obzirom na globalne okolnosti koje se zbivaju. S posebnom pažnjom pratimo sva zbivanja u našem susedstvu, jugoistoku Evrope. Nikako ne bismo želeli da dođe do bilo kakve destabilizacije situacije u bilo kojoj od nama susednih zemalja", izjavio je Plenković novinarima u Zagrebu, nakon sednice vodećih tela vladajuće stranke Hrvatske demokratske zajednice.

Upitan za komentar odluke mađarskog predsednika da ta zemlja neće slati oružje u Ukrajinu, ali ni dopustiti da se ono prevozi preko njene teritorije, Plenković je rekao da svaka država postupa na način na koji misli da je dobro i da se Hrvatska oko toga konsultovala s Mađarskom.

"Mi smo doneli svoje odluke, shvatamo koje potrebe Ukrajina ima, znamo kako je to bilo početkom 1990-ih ovde u Hrvatskoj i svako tu stoji iza svojih izbora i odluka. To neka oni objašnjavaju", pojasnio je Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić izneo je gostujući na Hrvatskoj televiziji još nekoliko detalja o donaciji vojne zaštine opreme i pešadijskog naoružanja Ukrajini, vredne 16,5 miliona evra.

“Kada govorimo o količini, reč je o više od 40 šlepera robe, postojaće određena dinamika, moramo paziti na diskreciju i sigurnost kod isporuke, danas je već sve spremno. Znamo koliko je to oružje potrebno, zato delujemo brzo”, rekao je hrvatski ministar odbrane.