Počeo popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori

Popis stanovništva - Ilustracija
Izvor: Koha ditore

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počeo je danas, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku od ranog jutra biće na terenu, prenosi RTCG.

Popisivači će, preciznije, biti narednih dana na terenu, od 8 do 20 časova. 

Na popisu će se prikupljati i podaci o poljoprivredi, koji služe za identifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i predstavljaju okvir za predstojeći popis poljoprivrede.

Propisano je da se od građana prikupe podaci o: imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mestu i državi rođenja, mestu stalnog stanovanja majke u vreme kada je osoba rođena, boravku osobe u drugoj državi, datumu (godina i mesec) odlaska u drugu državu i nazivu države, nameravanoj dužini boravka u drugoj državi, mestu iz kojeg se osoba doselila. godini i mesecu doseljenja, razlozima odsutnosti iz Crne Gore, državi iz koje se osoba doselila, godini, mesecu i razlozima posljednjeg doseljenja, odnosno povratka u Crnu Goru, nameravanoj dužini boravka u Crnoj Gori.

Građani će popisivaču davati podatke o bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu osoba istog pola, broju živorođene dece, državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem jeziku, jeziku kojim osoba uobičajeno govori, stranim jezicima kojima se služi, nivou školske spreme, odnosno stečenog obrazovanja, poznavanju rada na računaru, statusu ekonomske aktivnosti (zaposleno, odnosno nezaposleno), razlogu neaktivnosti (dete, student, domaćica, osoba sa prihodima od imovine, penzioner i drugi razlozi zbog kojih nije aktivna), zanimanju, delatnosti u kojoj je osoba zaposlena, odnosno bila zaposlena. 

Popisom su obuhvaćeni i stranci, ali ne i diplomate