Požar u fabrici boja i lakova u Tetovu, zagađenost vazduha enormna

vatrogasci-pozar-vatra-gasenje-vatre
Izvor: RTV

U fabrici boja i lakova "Eurokom" u blizini tetovskog sela Fališe, u Severnoj Makedoniji, izbio je požar. Nadležni su upozorili na enormnu zagađenost vazduha, a meštanima je zabranjeno da otvaraju prozore i izlaze iz svojih domova, prenosi Blic.

Požar se, nakon što je progutao skoro ceo magacin i prodajnu halu „Eurokoma“, na površini od 1.000 kvadratnih metara, stavlja pod kontrolu.

Požar gase vatrogasne jedinice Tetova zajedno sa kolegama iz Kumanova, Velesa, Skoplja i Gostivara. Oni su uspešno sprečili da se vatra proširi na susedne objekte, preneli su mediji iz Severne Makedonije.

Direktor fabrike Stojanče Angelov tražio je od Ministarstva životne sredine da pošalje mobilnu stanicu za merenje zagađenja, ali su iz Ministarstva dobili odgovor da je nemaju.

„Zbog visoke temperature postoji opasnost da se uruši cela zgrada. Građanima je zabranjeno kretanje ovde. Apelujem na njih da uopšte ne izlaze iz kuća ako za to nemaju potrebe. Ne zna se kolika je zagađenost, ali ima mnogo hemikalija“, rekao je Angelov.

Centar za javno zdravlje će u narednom periodu obaviti ispitivanje vode i zemljišta.

„Naša preporuka je da nema potrebe da budemo na ovom mestu jer trenutno imamo ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, dioksine i druge štetne materije u vazduh u krugu od dva kilometra. Ljudima se savetuje da ostanu u svojim domovima i da ne izlaze bez potrebe. U narednom periodu biće izvršena ispitivanja vode i zemljišta kako bi se utvrdilo da li ima zagađenja“, rekao je dr Ratko Davidovski iz Centra za javno zdravlje Tetovo.